Skyddad identitet

Om Det finns en risk att man blir hotad, misshandlad , kidnappad eller mördad om en adressen blir röjd ska man ansöka om skyddad identitet.

Ansökan om skyddad identitet behöver innehålla en beskrivning av hotbilden, när hotbilden uppstod, vem som är hotet och sedan hur den drabbade planerar att ”gömma” sig. Ansökan behöver skickas och bli beviljat innan den drabbade flyttar till den tilltänkta bostaden.

Intyg som kan stärka bilden kring hotbilden är viktiga att bifoga ansökan. Det är inget krav på att en polisanmälan ska vara gjort på det hot eller/och våld som den drabbade flyr ifrån. Men det är viktigt att förklara varför man inte polisanmält om man inte har gjort det. Det kan finnas många anledningar till det, men den vanligaste är att den drabbade är rädd att den skall ligga ännu sämre till om den gör förövaren arg på den genom att polisanmäla.

För att skyddet ska fungera behöver den drabbade tänka på:
– Inte vara med i sociala medier alls.
– Inte ha medlemskap i klubbar eller butiker
– Aldrig uppge sin adress, alltid skriva skatteverkets adress i ”adressraden”
– Inte köpa saker på avbetalning
– Endast Telia kan hantera abonnemang för personer med skyddad identitet, annars är det oregistrerat kontantkort som gäller
– Många appar med ringfunktion kan avslöja både personens plats och nummer (ex Watsup)
– Vid köp av hus blir adressen avslöjad när lantmäteriet skriver in uppgifterna. För att vara säker på att adressen hålls hemlig måste en ansökan om att skydda adressen på Lantmäteriet var beviljad innan husköpet.

Skyddad identitet

 

 

 

Chatta med oss onsdagar mellan 16-18